fbpx

Vad är quiet firing?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Quiet firing eller tyst avsked är en kontroversiell personalstrategi som har ökat i popularitet under senare år i Sverige. Det innebär att arbetsgivare avslutar anställningar på ett subtilt sätt för att undvika att skapa konflikt eller att anställda tar till rättsliga åtgärder. Istället för att säga upp anställda öppet och tydligt kan arbetsgivare använda sig av metoder som att inte förnya kontrakt eller förlänga provanställningar. Quiet firing kan också innebära att arbetsgivaren gör det så obekvämt för den anställde att arbeta kvar att personen till slut självmant väljer att lämna företaget.

Varför är quiet firing kontroversiellt?

Quiet firing är kontroversiellt eftersom det kan uppfattas som oetiskt och orättvist mot anställda. Genom att undvika att säga upp anställda på ett öppet och ärligt sätt kan arbetsgivare undvika att betala kompensation eller att möta rättsliga konsekvenser. Dessutom kan det ge de kvarvarande anställda en känsla av osäkerhet och rädsla för att bli nästa offer för tysta avsked.

Vilka är tecknen på quiet firing?

Det kan vara svårt att upptäcka när en arbetsgivare använder sig av quiet firing eftersom det ofta sker subtilt. Här är några tecken som kan indikera att det pågår tysta avsked:

  • Arbetsgivaren förnyar inte anställningskontrakt eller förlänger provanställningar.
  • Arbetsgivaren ger inte feedback eller betyg till den anställde.
  • Den anställde får allt färre arbetsuppgifter eller blir undanträngd från teammöten och sociala evenemang.
  • Arbetsgivaren börjar diskutera planer för framtida projekt eller nya initiativ utan att inkludera den anställde.

Vad kan man göra om man misstänker att man blir utsatt för quiet firing?

Om du misstänker att du blir utsatt för tysta avsked är det viktigt att agera snabbt. Här är några steg du kan ta: Ta reda på vad som händer: Försök att få en klar bild av situationen genom att prata med kollegor, HR eller fackliga representanter. Försök att förbättra situationen: Om du har identifierat några specifika problem, försök att lösa dem genom att tala med din chef eller HR. Sök juridisk hjälp: Om du misstänker att dina rättigheter har kränkts kan det vara lämpligt att söka juridisk hjälp från en advokat eller fackförening.

Anlita oss